Meeting Logo

Nieuws - 12.08.2011

Snelste man zonder benen tegen snelste tweeling

De snelste man zonder benen tegen de snelste tweeling ter wereld. Dat wordt op 16 september tijdens de Belgacom Memorial Van Damme in het Koning Boudedwijnstadion in Brussel één van de hoogtepunten van de avond.

Die snelste man ter wereld zonder benen is Oscar Pistorius. Deze Zuid-Afrikaanse atleet werd zonder kuit- en scheenbenen geboren en verloor zijn voeten na een levensnoodzakelijke amputatie, maar dat weerhoudt hem er niet van een carrière als topsporter uit te bouwen.

Pistorius loopt met twee speciale protheses in koolstofvezel. 'Flex-Foot Cheetah' is de naam van die protheses, die uitgevonden zijn door de Amerikaan Van Phillips. Omwille van die protheses wordt de 24-jarige Zuid-Afrikaan 'Blade Runner' genoemd.
 
Op 16 september zal Pistorius tijdens de Belgacom Memorial Van Damme voor het eerst een wedstrijd in België lopen. Op de 400 meter bindt hij de strijd aan met de broers Borlée, de snelste tweeling ter wereld. Kevin is Europees kampioen en heeft een persoonlijk record van 44.74. Jonathan is Belgisch recordhouder met 44.71.

Op papier zijn de Belgische broers dus favoriet, maar met zijn toptijd van 45.07 komt Pistorius toch aardig in de buurt. 'Blade Runner' zette zijn persoonlijke besttijd op 20 juli neer tijdens een meeting in het Italiaanse Lignano.

Bekijk hier de snelste race ooit van Blade Runner!