Meeting Logo

2011

De Belgacom Memorial Van Damme 2011 was een grand cru. Bolt en Blake waren supersnel in de spurt, Chicherova sprong bijna een wereldrecord en de broers Borlée waren onklopbaar in de 400 meter.

In de 10.000 meter was Kenenisa Bekele er opnieuw bij na veel blessureleed. De wedstrijd startte snel en al snel werd duidelijk dat er een beste wereldjaarprestatie in zat. Bekele perste er nog een spurtje uit aan het slot en won in 26'43"18, de beste tijd van het jaar. De Keniaan Rotich liep een persoonlijk record en was tweede. Bekele was blij om eindelijk pijvrij te lopen. "In de twee weken sinds het WK heb ik vooral op snelheid gewerkt", aldus Bekele. "Voordien had ik telkens moeite met tempoversnellingen, maar die kon ik nu makkelijker counteren."
Reese Hoffa gooide de kogel 22m09 ver, twee centimeter beter dan zijn Amerikaanse landgenoot Christian Cantwell. In de 100 meter bij de vrouwen bevestigde Carmelita Jeter haar wereldtitel. Met een derde beste tijd van het jaar, 10"78, won ze de 100 meter voor Veronica Campbell-Brown.

Dan was het tijd voor de grote Usain Bolt show. De Jamaicaan liet zien niet aangeslagen te zijn na zijn valse start in de WK-finale en flitste naar een absolute toptijd. Zijn 9"76 was niet alleen een meetingrecord, maar ook de beste wereldjaarprestatie. Yohan Blake, de wereldkampioen op de 100 meter, stond niet aan de start van die afstand in Brussel, maar pakte wel uit op de 200 meter. Ook hij verpulverde de beste wereldjaarprestatie én het meetingrecord met 19"26.

In de 1500 meter bij de vrouwen liep Morgan Uceny naar een beste wereldjaarprestatie. Ze klokte af na 4'00"06 en was daarmee net iets sneller dan de Marokkaanse Alaoui Selsouli.

Het Belgische hoogtepunt van de avond kwam van de broers Borlée. In een spannende 400 haalde Jonathan het van Kevin. Jo won bovendien in zijn snelste tijd van het seizoen: 44"78. Kevin klokte af na 44"97. Bladerunner Oscar Pistorius was derde.

In het hoogspringen bij de vrouwen deed Blanka Vlasic niet mee voor de prijzen. Zij kwam niet verder dan 1m93 en werd vijfde. Wereldkampioene Anna Chicherova haalde het met een indrukwekkende reeks, tot en met 1m99 maakte ze geen fout. Yelena Slesarenko werd tweede. Chicherova ging uiteindelijk nog voor het wereldrecord, maar dat lukte net niet. Al bij al was het een geslaagde Memorial met veel topprestaties, mooi weer en traditiegetrouw een al even warm publiek.